Składniki:
boczek na roladę (płat surowego boczku bez kości)
4 jabłka najlepiej jakaś winna odmiana
2 łyżeczki musztardy de Dijon
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka kminku
dwa goździki
czosnek (3-4 ząbki spore)
syrop klonowy lub miód ok. 4 łyżek
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
szczypta cynamonu
łyżeczka majeranku
1 cebula
Przygotowanie:
- Płat boczku wypłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- W pojemniku natrzyj boczek solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość natrzyj musztardą. Dodaj sos sojowy. Wstaw przykryty folią do lodówki na noc.
- Razem z marynatą cały płat przełóż do prostokątnej brytfanny mniej więcej rozmiaru boczku.
- Dodaj kminek, goździki, cynamon, syrop klonowy albo miód, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego.
- Jabłka pokrój w półplasterki i dokładnie obłóż boczek. Posyp po wierzchu majerankiem.
- A teraz usiądź bo to co teraz przeczytasz może Cię zaskoczyć… Całość szczelnie przykrywam folią aluminiową i na 5-6 godzin wkładam do nagrzanego na 100 stopni piekarnika… Powiem to jeszcze raz, bo ja nie mogłem uwierzyć jak usłyszałem: 5-6 godzin! Jeśli płat jest duży, powyżej 2kg to spokojnie można dłużej.
- Tak przygotowany boczek może leżeć w lodówce jeśli nie zostanie zeżarty od razu więc nie obawiaj się, że się zmarnuje…
- Zamarynowany w ten sposób płat boczku podziel na części wielkości ciastka z cukierni (i wierzcie mi, że to porównanie nie jest bezpodstawne), a następnie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika jakieś pół godziny przed podaniem na stół. Dzięki temu boczek nie zdąży wyschnąć, a tylko opiecze się na chrupiąco i cudownie zezłoci na zewnątrz…
- Podawać do wszelkiej maści destylatów z dobrą musztardą i ogóreczkiem.
Autor: Bartes
Typ Dania: Przekąska
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 7 godzin
Razem: 7 godzin 20 minut
Dla osób: 4
Cały przepis na : http://jesie.pl/przepisy/boczek-pieczony/