
ARONIA LIOFILIZOWANA - Słoik 250 g
towar niedostępny
Opis
ARONIA LIOFILIZOWANA – Słoik 250 g
Masa netto : 250 g Kraj pochodzenia : Polska
Zawartość: 100% aronia liofilizowana.
Zastosowanie:
Aronia liofilizowana zachwyca swoim naturalnym, wytrawnym i cierpkim smakiem. Doskonała jako codzienna przekąska, a także jako dodatek do wypieków i ciast, jogurtu, porannej owsianki. Owoce te bogate są również wiele cennych składników odżywczych, witamin i zawierają duże ilości antocyjanów. Aronia czarna (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott), występująca również pod nazwą aronia czarnoowocowa, jest rekordzistką wśród owoców jeśli chodzi o zawartość związków aktywnych, witamin i składników mineralnych. Znajduje się w ścisłej czołówce tzw. superfoods czyli, po polsku mówiąc, superżywności odznaczającej się wysoką wartością odżywczą i skutecznie wspomagającej zdrowie. Warto podkreślić, że jest to nasza rodzima superżywność co, w kontekście rosnącego trendu pt. „jedz lokalnie!” (ze względów ekologicznych, ekonomicznych i antropo-fizjologicznych) nabiera dodatkowego znaczenia.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Produkty liofilizowane - ze względu na specyfikę procesu produkcji nie tracą właściwości świeżego produktu tzn. zachowują kształt, barwę, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze. Produkty mogą być surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy uzupełnić wodą a produkt uzyskuje całkowitą, naturalną świeżość. Produkty te mogą być przechowywane nawet przez kilka lat.
Liofilizacja jest jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Została wynaleziona kilka wieków temu przez Indian Ameryki Południowej zamieszkujących Andy. Zaobserwowali oni naturalnie zachodzące w przyrodzie zjawisko odparowywania kryształków lodu, w warunkach obniżonego ciśnienia, z zamrożonych wcześniej środków spożywczych. Odkrycie to przyczyniło się do wynalezienia nowej doskonałej metody utrwalania żywności zwanej liofilizacją.
Za pomocą tej metody konserwuje się dziś niemal wszystkie substancje organiczne, między innymi: warzywa, owoce, grzyby, zioła a także mięso. Utrwalone w ten sposób produkty zachowują naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz co najważniejsze, pełną wartość odżywczą. Poza tym nie zawierają środków konserwujących, a dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwiają ponowne szybkie uwodnienie produktu. Dzięki tym zaletom liofilizaty znajdują szerokie zastosowanie jako naturalne dodatki smakowe w wielu produktach spożywczych
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100g
- Wartość energetyczna – 1269,00 kJ / 309,00 kcal
- Tłuszcz – 3,00 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,50 g
- Węglowodany – 50,00 g
- Cukry – 43,00 g
- Błonnik – 27,00 g
- Białko – 7,00 g
- Sól – 0,05 g