KURKUMA - Słoik 150 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
KURKUMA MIELONA – słoik 150 g
Masa netto : 150 g Kraj pochodzenia : Indie
Zawartość: 100% kurkuma mielona.
Zastosowanie:
Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw, do słodkich potraw, aby nadać im charakterystyczną cierpką nutkę, do sosów, dań z drobiu, jagnięciny, zup, omletów, dań z fasoli i soi. Do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Kurkuma - jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Jest ona nadal używana w rytuałach religii hinduskiej oraz jako barwnik do świętych szat, dzięki temu że nie jest syntetyczna lecz naturalna oraz tania. Kurkuma w rzeczywistości jest jedną z najtańszych przypraw. Choć podobnie jak szafran, używana jest do barwienia, w kuchni nie powinno się mylić tych dwóch przypraw. Wykorzystanie kurkumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. W wielu językach kurkuma nazywana jest żółtym korzeniem.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 1040,00 kJ / 246,00 kcal
- Tłuszcz – 3,25 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 1,48 g
- Węglowodany – 44,44 g
- Cukry – 3,21 g
- Białko – 9,68 g
- Sód – 27,13 mg