LIŚCIE LAUROWE - Słoik 60 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
LIŚCIE LAUROWE – Słoik 60 g
Masa netto : 60 g Kraj pochodzenia : Turcja
Zawartość: 100% liście laurowe
Zastosowanie:
Suszone liście o charakterystycznym aromacie można znaleźć obecnie w każdej kuchni, stanowią jedną z podstawowych przypraw. Używa się ich do różnego rodzaju marynat - do śledzi, grzybów, ogórków, papryki itd. Liście laurowe dodaje się do mięs duszonych, pieczeni, zrazów, gulaszu, flaków, ozorków, pasztetów, nóżek w galarecie, bigosu, żurku, zalewajki, zup fasolowych itd.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Opis produktu:
Liście Laurowe - znalazły głównie zastosowanie w leczeniu górnego odcinka układu pokarmowego, jak również w łagodzeniu bólów w czasie zapalenia stawów. Liście laurowe posiadają działanie łagodzące na żołądek, poprawiają apetyt oraz pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Kiedy używane w czasie gotowania, liście laurowe wspomagają trawienie i pomagają wchłaniać pokarm. Liście laurowe posiadają podobne właściwości jak mięta czy rozmaryn, jeśli chodzi o trawienie ciężkich pokarmów, np. mięsa. Zioło to znalazło również zastosowanie w wywoływaniu miesiączki. Olejek lotny służy jako składnik w maściach stosowanych na bóle reumatyczne stawów, mięśni. Wywar z liści laurowych może być dodawany do kąpieli wodnych w celu złagodzenia bólów kończyn. Kariera wawrzynu nie skończyła się w starożytności, potoczyła się w zupełnie innym kierunku. Niektóre gospodynie stosują do przyrządzania sosów tak zwany bukiet aromatyczny, czyli liście laurowe związane razem z gałązkami pietruszki i tymianku. Wiązankę taką gotują w rosole lub wywarze z warzyw, a po ugotowaniu wyjmują z garnka. Jednak mało doświadczone gospodynie powinny zachować ostrożność w stosowaniu liści laurowych, gdyż ich aromat może zdominować podstawowy zapach i zepsuć smak przyrządzanej potrawy. Przed podaniem należy je usunąć z jedzenia, by danie nie nabrało gorzkiego smaku. Obowiązuje tu zasada - lepiej za mało niż za dużo. Położeniu kilku liści laurowych w szufladzie z przyprawami odstrasza szkodniki. A trzymany w woreczkach w szafce z mąką odstrasza wołki i inne robaki.
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 1266,00 kJ / 301,00 kcal
- Tłuszcz – 8,36 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 2,28 g
- Węglowodany – 48,70 g
- Cukry – 0,00 g
- Białko – 7,61 g
- Sód – 19,38 mg