PEPERONCINO PIRI PIRI - Słoik 250 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
PEPERONCINO – Słoik 60 g
piri piri – bird’s eye
Masa netto : 60 g Kraj pochodzenia : Uganda
Zawartość: 100% peperoncino piri piri – bird’s eye
Zastosowanie:
do zup i sosów, do past i olejków, do doprawiania mięsnych pieczeni, drobiu, warzyw i ryb, bywa marynowana, znajduje również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni portugalskiej jako dodatek do mięsnych gulaszów i zawiesistych, esencjonalnych wywarów stanowiących przystawkę do potraw z owoców morza.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Peperoncino – piri piri bird’s eye - odmiana Ugandyjskiej papryki jednorocznej, rodzącej drobne owoce o wielkości nie przekraczającej 2,5 cm i intensywnie czerwonej barwie, może nieznacznie różnić się ze względu na miejsce jej pochodzenia. Nazywana jest też piri-piri – bird’s eye lub African Bird’s Eye Chili. Początkowo uprawiana była w zachodniej Owoce piri-piri osiągają do 175 tysięcy jednostek w skali Scoville’a, najczęściej jednak mają ok. 120 tys. jednostek, co czyni je ostrzejszymi od Cayenne oraz meksykańskich odmian jalapeno oraz tabasco.
Peperoncino piri-piri- bird’s eye to ważny składnik tradycyjnej kuchni afrykańskiej. Dodawana do zup i sosów, przygotowuje się z niej pikantne pasty i olejki, wykorzystuje do doprawiania mięsnych pieczeni, drobiu, warzyw i ryb. Bywa marynowana, znajduje również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni portugalskiej jako dodatek do mięsnych gulaszów i zawiesistych, esencjonalnych wywarów stanowiących przystawkę do potraw z owoców morza.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 1578,00 kJ / 379,00 kcal
- Tłuszcz – 17,00 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 3,20 g
- Węglowodany – 32,00 g
- Cukry – 30,40 g
- Białko – 12,00 g
- Sód – 31,01 mg