SÓL MORSKA Z ZIOŁAMI - Słoik 250 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
SÓL MORSKA Z ZIOŁAMI – Słoik 250 g
MIESZANKA PRZYPRAWOWA.
Masa netto : 250 g Wyprodukowano w : Polska
Składniki:
sól morska, koperek, pietruszka, szczypior, czosnek*, cebula*, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz zielony, papryka zielona.
Zastosowanie:
do kanapek, zapiekanek, warzyw, sałatek, twarogu, jaj, mięs, zup, farszy, marynowania, macerowania, ziemniaków i puree.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Mieszanka zawiera dwutlenek siarki*.
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Sól Morska - pierwsze wzmianki mówią o początkach produkcji soli morskiej już na początku II tysiąclecia. Ale jeszcze w epoce żelaza, sól morską uzyskiwano w następujący sposób: gotowano z wodą glinę i piaski pochodzące ze słonych bagien po to, aby otrzymać solankę. W XVI wieku, wraz z rozwojem handlu morskiego, liczba salin, czyli bagien solnych, nazywanych również odstojnikami, znacznie wzrosła. Ale to na początku XIX wieku produkcja soli morskiej osiągnęła najwyższy punkt. Szybko jednak, bo już pół wieku potem, w dobie nowo powstających kopalni soli, saliny straciły swoją pozycję. Sól morska jest bardziej wartościowa od soli kamiennej, ponieważ zawiera tylko 34 % chlorku sodu i jest bogata w mikroelementy. Sól tę uzyskuje się metodą naturalna, przez odparowanie wody morskiej na słońcu w odstojnikach lub metodą sztuczną, w specjalnych odparownikach. W przypadku obu metod uzyskiwania soli morskiej, woda musi być podgrzana za pomocą energii słonecznej lub ognia. Im wyższa temperatura, w jakiej przebiega proces odparowywania, tym otrzymana sól jest delikatniejsza, bielsza i zawiera mniejszą ilość zanieczyszczeń.
Sól a zdrowie:
Biopierwiastki znajdujące się w soli są czynnikami potrzebnymi do reakcji chemicznych, które ciągle zachodzą w ciele człowieka. Regulują one procesy metaboliczne, czyli przemianę materii. Zapotrzebowanie na sód wynosi ok. 5 g dziennie. Dobrze skomponowane pożywienie dostarcza nam ok. 15-20g dziennie. Należy jednak pamiętać, iż spożywanie dużej ilości soli jest przyczyną wielu problemów kardiologicznych (nadciśnienia tętniczego, przyspieszenia rytmu serca, zawału). Dotyczy to zwłaszcza osób otyłych lub palących.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 160,98 kJ / 38,42 kcal
- Tłuszcz – 0,32 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,08 g
- Węglowodany – 7,39 g
- Cukry – 1,63 g
- Białko – 1,84 g
- Sód – 31089,13 mg