TYMIANEK - Słoik 50 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
TYMIANEK – słoik 50 g
Masa netto : 50 g Kraj pochodzenia : Polska
Zawartość: 100% tymianek otarty.
Zastosowanie:
do cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu, ryb, wędlin, gulaszy, zup, bulionów, ryżu, ziemniaków, masła, do sałatek, twarogu, pomidorów, bakłażanów, szparagów, cukinii, szpinaku, jaj i omletów, do marynowania mięs.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Tymianek - nazwa tymianku pochodzi od greckiego słowa thymon znaczącego 'do odkażania ", choć podobne słowa oznaczają odwagę i poświęcenie, które według tradycji również przypisywano tej roślinie. Nieprawdą jest, że łatwiej byłoby sporządzić listę potraw, w których tymianek nie występuje – w Europie Zachodniej i w kuchni Bliskiego Wschodu trafia on do znacznej większości tradycyjnych potraw. Dzieje się tak dlatego, że tymianek nadaje głębi smaku wszelakim zupom, gulaszom i zapiekankom oraz niemal każdej potrawie zawierającej mięso. Wraz z majerankiem, pietruszką i liściem laurowym tworzą bukiet garni (ozdobny).
Tymianek - jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w południowej Europie, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Choć istnieje ponad 100 odmian tymianku, w tym wiele mieszańców, tak naprawdę tylko ogrodowy i cytrynowy mają znaczenie kulinarne. Gatunki ozdobne takie jak: tymianek westmoreland, tymianek złoty, srebrny, szary, podgatunki tymianku cytrynowego i kminkowy rzadko wykorzystuje się w gotowaniu.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 888,00 kJ / 211,00 kcal
- Tłuszcz – 7,43 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 2,73 g
- Węglowodany – 26,94 g
- Cukry – 1,71 g
- Białko – 9,11 g
- Sód – 50,39 mg