Yerba Mate CBSe Hierbas Cuyanas 500g
CBSé Hierbas Cuyanas to argentyńska yerba pochodząca z plantacji Santa Ana. Jest to klasyczna yerba mate z gałązkami, listkami i pyłkiem zawierająca zbalansowaną mieszankę najlepszych, świeżych ziół takich jak: mięta polej (poleo), boldo (łac. Peumus boldus), koper włoski (hinojo), melisa, zioła Incayuyo (té del inca, łac. Lippia integrifolia), kolendra, rumianek i mięta.
CBSé Hierbas Cuyanas jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Dodatkowo dzięki dodanej mieszance ziół ma poprawnie oddziaływane między innymi na pracę układu pokarmowego i łagodzą wszelkie jego podrażnienia. Jednym z ziół znanych właśnie z takiego działania jest mięta, w mieszance tej wyczuwalny jest także smak boldo drugiego po mięcie zioła o działaniu chłodząco-odświeżającym. Dodatek rumianku działa przeciwzapalnie, a melisy - kojąco w stanach rozdrażnienia i lekko uspokajająco. Natomiast dodatek kopru zapobiega powstawaniu wzdęć.
Yerba mate, podobnie jak kawa, dostarcza dużej porcji energii, jednak od kawy różni się tym, że nie wypłukuje magnezu z organizmu, a w przypadku diety odchudzającej, bardzo ważne jest dostarczanie cennych składników mineralnych i witamin.
Składniki: yerba mate, mięta polej (poleo), boldo (łac. Peumus boldus), koper włoski (hinojo), melisa, zioła Incayuyo (té del inca, łac. Lippia integrifolia), kolendra, rumianek, mięta, aromaty.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Sposób przygotowania Yerba Mate: Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem a wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Umieścić bombillę w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy.Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.