YERBA MATE GREEN DESPALADA - 400 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Yerba Mate Green DESPALADA – 400 g
Yerba Mate Green Despalada to produkt wyjątkowy - w przeciwieństwie do innych naparów nie jest on bowiem mieszanką, ale składa się w stu procentach z liści i serc liści ostrokrzewu paragwajskiego. Mate Green jest uznawana przez znawców za najszlachetniejszą odmianę yerba mate, ze względu na to , że około 60% tej yerba mate pochodzi z naturalnych zasobów a pozostałe 40% jest zbierane na stokach powyżej 800 m nad poziomem morza ma słabo wyczuwalną goryczkę. Jest zbierana rano i suszona tego samego dnia wieczorem by liście nie fermentowały. Mate Desplada są suszone gorącym powietrzem. Użycie specjalnych suszarni bez dymu pozwala zapobiec utracie wartości smakowych liści, które są później cięte i pakowane, a następnie wysyłane w postaci mieszanek smakowych lub jako czysta Mate Green Despalada.
Smak Mate Green Despalada określa się jako subtelny i delikatny, ale jednocześnie jest to prawdziwy smak yerba mate. Z tego względu ten rodzaj yerba mate poleca się początkującym, którzy mogą dzięki temu poczuć prawdziwy smak tego znanego południowoamerykańskiego napoju - bez dodatków smakowych, tak jak np. w przypadku mieszanki Mate Green KIWI KIWI - jednocześnie nie rozpoczynając przygody z nim od odmian mocnych czy gorzkich, przeznaczonych dla smakoszy.
Składniki: Yerba Mate (Ilex Paraguariensis) 100%
Kraj pochodzenia: Brazylia
Sposób przygotowania Yerba Mate: Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem a wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Umieścić bombillę w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy. Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.