
YERBA MATE GREEN DETOX - 400 g
towar niedostępny
Opis
Yerba Mate Green DETOX – 400 g
Nieszablonowa kompozycja yerba mate green i dodatków ziołowych. Stosowana w niej mate green to szlachetna brazylijska odmiana yerba mate. Przygotowuje się ją z suszonych liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego, uprawianych na ocienionych plantacjach dla uzyskania subtelnego, niemal pozbawionego gorzkich nut smaku. Bogactwo aromatu mate green zawdzięcza procesowi suszenia gorącym powietrzem, bez użycia dymu.
Yerba Mate Green DETOX to yerba mate klasycznie pobudzająca, jednocześnie bogatsza dzięki dodaniu do niej ziół: liści pokrzywy i melisy. To dzięki nim nasza yerba mate zyskuje w smaku i aromacie.
Pokrzywa, to bogata historycznie roślina, od wieków goszcząca na naszych stołach (dodawana dawniej i obecnie jako składnik sałatek) oraz uznana przez najstarsze zielniki klasztorne. Sadzona przez mnichów w ich ziołowych ogrodach lub zbierana ze stanu wolnego.
Substancje czynne zawarte w liściu melisy uznane w medycynie ludowej i naturalnej znane są jak świat długi i szeroki. Bogaty zapach olejku eterycznego z melisy wpływa dodatnio na bukiet naszej Mate Green i dodatkowo wypełnia swą mocą napar.
Składniki: yerba mate (Ilex paraguariensis) 93% - pokrzywa liść, melisa liść, aromat.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Sposób przygotowania Yerba Mate
Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem a wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Umieścić bombillę w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy.Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.