YERBA MATE GREEN FRUTAS - 400 g zestaw
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Yerba Mate Green FRUTAS - 400 g
Niezwykła kompozycja yerba mate i niezwykle rozbudowanego bukietu owocowego. Podstawę suszu stanowi mate green - szlachetna brazylijska odmiana yerba mate, uprawiana na ocienionych plantacjach i suszona bez użycia dymu, co pozwala na uzyskanie subtelnego i głębokiego smaku, cenionego zarówno przez początkujących jak i doświadczonych mateistów, oraz pozbycie się goryczy.
Delikatny smak mate green doskonale koresponduje z bogatą mieszanką owocową, w skład której wchodzą liść truskawki, jagody goji, skórka pomarańczy, suszona żurawina, owoce morwy, porzeczki i maliny.
Owoc goji to bomba witaminowa. Owoce te obniżają poziom cholesterolu, wpływają korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi, chronią nerki, wątrobę, oczy. Chińczycy od wieków wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek. Regularne spożywanie pomaga zwalczać objawy reumatyzmu oraz reguluje poziom glukozy we krwi, korzystnie wpływa na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości oraz wzrok i witalność. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających opóźnia procesy starzenia.
Owoc żurawiny ma właściwości antyoksydacyjne i zapobiega chorobom serca, poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Spożywanie żurawiny może zapobiegać zapaleniom dróg moczowych.
Owoce malin mają działanie głównie napotne i przeciwgorączkowe oraz ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość witamin. Ich wspaniałe właściwości lecznicze znane były już w XVIII wieku, kiedy to były stosowane w celu ogólnego wzmacniania organizmu. Owoc porzeczki to kolejne źródło witamin i minerałów o działaniu wzmacniającym i opóźniającym procesy starzenia.
Owoce morwy od dawna stosowano jako środek przeciwgorączkowy, przy chorobach żołądka, biegunkach, jako środek regenerujący siły. Dzięki dużej zawartości pektyn wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit, regulują proces wypróżniania, a zawarte w nich garbniki działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Morwa jest pomocna w leczeniu cukrzycy i otyłości.
Oprócz oczywistych właściwości silnie aromatyzujących, skórka pomarańczowa, ma też delikatne działanie lecznicze: poprawia trawienie, pomaga usunąć gazy, zgagę, kwaśne odbijanie i wymioty, działa dobrze na apetyt i łagodzi nudności.
To jedyne w swoim rodzaju połączenie nadaje Yerba Mate Green FRUTAS niezwykły smak i bogaty aromat, a także liczne właściwości zdrowotne. Mieszanka ta, podobnie jak wiele innych z naszej oferty, jest źródłem naturalnej witaminy C oraz licznych mikroelementów i wartościowych substancji czynnych, zawartych we wszystkich składnikach. Dzięki temu napar ten wzmacnia witalność organizmu, pomaga walczyć z przeziębieniem i poprawia odporność, co czyni go doskonałym wyborem na okres jesienno-zimowy, a także na wiosenne kaprysy pogody. Dobrze też sprawdzi się jako orzeźwiająco-pobudzający napój na lato, dzięki któremu schłodzimy się w upalne dni i uzupełnimy utracone elektrolity.
Składniki: Yerba Mate (Ilex paraguariensis) 91% kraj poch.- Brazylia, liść truskawki, jagody goji, skórka pomarańczy, suszone owoce: morwy, żurawiny, porzeczki, maliny; aromat.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Matero ceramiczne Calabaza brązowe
Oryginalne, ręcznie wykonane, ceramiczne matero o pojemności 350ml. To starannie zaprojektowane i wykonane naczynie do Yerba Mate wydobędzie ciekawe nuty smakowe naparu i sprawi, że picie yerby będzie wyjątkowo przyjemne. Atutem jest szkliwione wnętrze, dzięki któremu matero jest praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości.
Bombilla Sortija - 19 cm plus szczoteczka
Tradycyjna bombilla o długości 19 cm i średnicy 8 mm zapewnia wysoki komfort picia. Wykonana z nierdzewnych stopów stali, długo utrzyma swą funkcjonalność i wygląd. Rozkręcana i rozkładana końcówka (element filtrujący) sprawia że jest niezwykle łatwa w myciu i utrzymaniu. Polecana wszystkim którzy cenią sobie praktyczność i funkcjonalność. Nadaje się do wszystkich rodzajów yerba mate - od argentyńskich przez mocno mielone paragwajskie yerby, po brazylijskie Mate Greeny. Można jej używać w ciepłej jak i lodowatej wodzie. Można myć w zmywarce!
Sposób przygotowania Yerba Mate
Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem a wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Umieścić bombillę w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy.Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.