YERBA MATE GREEN PAPAJA MORINGA - 400 g
towar niedostępny
Opis
Yerba Mate Green PAPAJA MORINGA - 400g
Yerba Mate Green Papaja Moringa to niebanalna, bogata w składniki yerba o egzotycznym smaku, wspaniale podkreślonym aromatem kaktusowym. To mieszanka szlachetnej odmiany yerba mate green z pełnowartościowymi liśćmi papai i moringi, płatkami nagietka oraz owocem miechunki peruwiańskiej.
Krzewy mate green rosnące na wzgórzach południowej Brazylii zawierają więcej drogocennych polifenoli i teofilin od swych argentyńskich sióstr. Mate Green są suszone bez dymu, wyłącznie suchym powietrzem.
Kwaskowaty smak owoców miechunki peruwiańskiej jest w mieszance Mate Green Papaja Moringa doskonale zrównoważony dodatkiem słodszych liści papai i moringi. Dzięki temu jej smak mimo, iż subtelny i mało gorzki - jest dość egzotyczny.
Liście papai są powszechnie wykorzystywane w medycynie tradycyjnej Azji i Ameryki Południowej. Dawniej wywary z liści papai stosowane były w przypadku zachorowania na malarię. Moringa zwana drzewem życia od tysięcy lat jest uznawana za najważniejsze zioło półwyspu Indyjskiego. Jest bardzo wartościowym składnikiem tej mieszanki.
Płatki nagietka oraz owoce znanej wszystkim aronii i cenionej przez południowoamerykańskich Indian miechunki peruwiańskiej dodają specyficznego charakteru i smaku mieszance MG Papaya Moringa, która z pewnością zadowoli smakoszy.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 91% - kraj pochodzenia: Brazylia, owoc aronii, suszony liść papai 2%, liść moringi 2%, owoc miechunki peruwiańskiej, płatki nagietka, aromat.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Sposób przygotowania Yerba Mate: Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem a wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Umieścić bombillę w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy.Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.