Producenci

YERBA MATE GREEN ORIENTAL - 400 g zestaw

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 69,99 zł 69.99
ilość szt.

towar niedostępny

Kod produktu: ZMGOR8344

Opis

 

Yerba Mate Green ORIENTAL – 400 g

Yerba Mate Green ORIENTAL to kolejna propozycja witaminowej yerba mate, to jedyna w swoim rodzaju mieszanka, w której smakosz wyczuje zarówno południowoamerykański temperament, jak i wschodnią tajemniczość.

Głównym składnikiem suszu są suszone liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego w szlachetnej odmianie mate green, które dzięki uprawianiu na ocienionych plantacjach i suszeniu bez użycia dymu zapewniają naparowi subtelny smak i brak charakterystycznej goryczy. Yerba Mate Green ORIENTAL to kompozycja o wyjątkowym smaku delikatnej yerba mate, wzbogaconym o bukiet owocowo-kwiatowy. Znajdziemy tu owoc róży, skórkę pomarańczową, suszony owoc czarnej porzeczki, hibiskus.

Oprócz bogatego smaku i aromatu dodatki te są źródłem witamin, a szczególnie witaminy C wzmacniającej odporność i niezastąpionej w przeziębieniach. Ponadto Yerba Mate Green ORIENTAL zawiera suszoną miechunkę peruwiańską, czyli roślinę znaną już południowoamerykańskim Indianom ze względu na liczne właściwości zdrowotne, działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne.

Kwiat hibiskusa jest składnikiem herbat smakowych, napojów, mieszanek ziołowych, którym nadaje głęboką, czerwoną barwę i kwaskowaty smak. W Ayjurwedzie stosowano go jako środek przeciwkrwotoczny, poprawiający pracę serca, ściągający, wzmacniający włosy, poprawiający stan psychiczny.

Miechunka peruwiańska to przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera dużo witaminy C i A, witamin z grupy B, błonnika, polifenoli, karotenoidów, fitosteroli, żelaza, cynku, fosforu i potasu. Owoc miechunki ma działanie: antyoksydacyjne, antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwartretyczne, odtruwające.

Owoc porzeczki to kolejne źródło witamin i minerałów o działaniu wzmacniającym i opóźniającym procesy starzenia. Oprócz oczywistych właściwości silnie aromatyzujących, skórka pomarańczowa, ma też delikatne działanie lecznicze: poprawia trawienie, pomaga usunąć gazy, zgagę, kwaśne odbijanie i wymioty, działa dobrze na apetyt i łagodzi nudności.

Owoc dzikiej róży to źródło witamin, głównie witaminy C. Ma działanie: wzmacniające, dostarcza niezbędne witaminy, moczopędne, żółciopędne, ściągające. Stosuje się go w przeziębieniach, chorobach grypopodobnych, w niedoborze witamin, kruchości naczyń włosowatych. Doskonale sprawdza się w rekonwalescencji po ciężkich chorobach i zabiegach chirurgicznych, po radioterapii i chemioterapii, nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych oraz nieżytach, a także pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Składniki: Yerba Mate (Ilex paraguariensis) 93% kraj poch.- Brazylia, owoc róży, hibiskus, porzeczka czarna owoc, miechunka peruwiańska, skórka pomarańczy, aromat.

Kraj pochodzenia: Brazylia

Matero ceramiczne Calabaza brązowe

Oryginalne, ręcznie wykonane, ceramiczne matero o pojemności 350ml. To starannie zaprojektowane i wykonane naczynie do Yerba Mate wydobędzie ciekawe nuty smakowe naparu i sprawi, że picie yerby będzie wyjątkowo przyjemne. Atutem jest szkliwione wnętrze, dzięki któremu matero jest praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości.

Bombilla Sortija - 19 cm plus szczoteczka

Tradycyjna bombilla o długości 19 cm i średnicy 8 mm zapewnia wysoki komfort picia. Wykonana z nierdzewnych stopów stali, długo utrzyma swą funkcjonalność i wygląd. Rozkręcana i rozkładana końcówka (element filtrujący) sprawia że jest niezwykle łatwa w myciu i utrzymaniu. Polecana wszystkim którzy cenią sobie praktyczność i funkcjonalność. Nadaje się do wszystkich rodzajów yerba mate - od argentyńskich przez mocno mielone paragwajskie yerby, po brazylijskie Mate Greeny. Można jej używać w ciepłej jak i lodowatej wodzie. Można myć w zmywarce!

Sposób przygotowania Yerba Mate

Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem a wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Umieścić bombillę  w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy.Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl