SKŁADNIKI :
- galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
- śmietana kremówka 30% - 100 ml
- biała czekolada - 1/3 tabliczki
- serek homogenizowany użyliśmy również truskawkowego - 1 opakowanie
- żelatyna - 1 łyżka
Do ozdoby
- bita śmietana
- truskawki
- borówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Dosypujemy połowę galaretki i zalewamy połową gorącej wody zalecanej na opakowaniu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkie przestygnięcia.
2. Naczynie na galaretkę ustawiamy pochylnie - np. opieramy na małym naczyniu. Wylewamy do naczyń galaretkę i odstawiamy do lodówki nie zmieniając jego pozycji.
3. Gdy galaretka zastygnie w rondelku podgrzewamy śmietanę oraz białą czekoladę, aż do całkowitego połączenia i odstawiamy do przestudzenia.
4. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej.
5. Żelatynę dodajemy do serka i śmietany i dokładnie razem miksujemy.
6. Naczynie z galaretką ustawiamy na wprost i przelewamy masę. Odkładamy do lodówki, aż zastygnie.
7. W tym czasie przygotowujemy druga cześć galaretki, przelewamy ja na masę serową dopiero mocno przestudzoną. Wkładamy do lodówki.
8. Przed podaniem możemy ozdobić bitą śmietana, truskawkami lub borówkami.