SKŁADNIKI:
Mięso
- karczek - 1 kg
- przyprawa grillowa - 30 g
- piwo - 80 ml
- olej - 80 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięsko wkładamy do półmiska, oddzielnie mieszamy olej, piwo i przyprawę grillową, następnie zalewamy nią karczek. Mieszamy tak, aby dokładnie pokryć mięso.
2. Odkładamy do lodówki na noc.
3. Pieczemy na grillu, aż do zarumienienia.
SKŁADNIKI:
Ziemniaki ala hasselback
- ziemniaki
- olej lub oliwa
- przyprawa do ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy ( kroimy w plastry ale nie docinając do końca, można do krojenia podłożyć z obu stron wykałaczki).
2. Każdego zimniaka delikatnie kropimy olejem o posypujemy przyprawa do ziemniaków.
3. Pojedynczo zawijamy szczelnie w folie aluminiowa.
4. Pieczemy na grillu 20-30 min
Sosy
1. Sos czosnkowy - dokładnie wymieszać 200 g jogurtu naturalnego, 50 g majonezu i 15 g sosu czosnkowego. Odłożyć na pół godz do lodówki.
2. Sos duński - dokładnie wymieszać 250 g jogurtu naturalnego, 250 g majonezu i 40 g sosu duńskiego. Odłożyć na pół godz do lodówki.
3. Sos tysiąca wysp - dokładnie wymieszać 250 g jogurtu naturalnego, 250 g majonezu i 20 g sosu tysiąca wysp . Odłożyć na pół godz do lodówki.