SKŁADNIKI :
- suszone grzyby - 70g
- marchew - 1 szt
- cebula - 3 szt
- jarzynka lux - 3 łyżeczki
- liść laurowy - 2 szt
- ziele angielskie - 4 kulki
- pieprz czarny ziarno - 4 kulki
- pieprz czarny mielony
- sól himalajska mielona
- mąka pszenna
- oliwa - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Suszone grzyby zalewamy woda i odstawiamy do namoczenia na noc.
2. Grzyby przelewamy do garnka dolewamy 2 litry wody i zagotowujemy, dodajemy obraną 1 cebule, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy, aż warzywa nie zmiękną.
3. Pod koniec doprawiamy jarzynka, zielem angielskim, liściem laurowym oraz ziarenkami pieprzu.
4. Przecedzamy zupę, marchewkę i grzyby odkładamy do przestudzenia.
5. Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy dwie łyżki mąki. Mieszamy z chochelka zupy i przelewamy do garnka. Zagotowujemy.
6. Dwie cebule kroimy na małą kostkę i przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Mielimy lub drobno siekamy marchew oraz grzyby i mieszamy z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. Przygotowujemy ciasto na uszka. Przesianą mąkę pszenna ugniatamy z stopniowo dolewaną zimną wodą, wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Wałkujemy, wycinamy małe kółka, na środek każdego z nich kładziemy małą łyżeczkę farszu. Składamy na pół sklejając ze sobą brzegi następnie formujemy uszka.
8. Uszka wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy około 4 minut.