SKŁADNIKI :
- jabłka - 2 szt
- cynamon cejloński - 1 czubata łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Jabłka kroimy na mała kostkę. Przesmażamy na suchej patelni z cynamonem, gałką i cukrem wanilinowy przez około 10 min.
2. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 6 kwadratów. Następnie każdy kwadrat lekko nacinamy po przekątnej. Jeden trójkąt z każdego kwadratu lekko nacinamy.
3. Na nienacięty trójkąt kładziemy dużą łyżkę jabłek, brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4. Każdy kwadrat składamy na pół. Brzeg sklejamy przy użyciu widelca.
5. Powstałe rożki smarujemy z wierzchu jajkiem.
6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st.