SKŁADNIKI :
- mąka pszenna - 250 g
- masło - 90 g
- margaryna - 40 g
- cukier puder - 4 płaskie łyżki
- masło orzechowe - 30 g
- mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
- jajka - 3 szt
- serek mascarpone - 130 g
- skórka starta z jednej dużej pomarańczy
- kardamon - 1/2 płaskiej łyżeczki
- imbir - 1/2 płaskiej łyżeczki
- goździk mielony - 1/2 płaskiej łyżeczki
- gałka muszkatołowa - 1/2 płaskiej łyżeczki
- cynamon 3 łyżeczki
- dżem pomarańczowy - 250 g
- sok pomarańczowy - 5 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Dynie pieczemy tak jak w przepisie na zupe krem z dyni, studzimy i blendujemy.
2. Do miski wrzucamy mąkę, pokrojone zimne masło i margarynę, cukier puder oraz masło orzechowe. Ugniatamy palcami do uzyskania grudek. Dolewamy 3 łyżki zimnej wody. Wszystko wyrabiamy i tworzymy z ciasta jedną kule i wstawiamy do lodówki.
3. Do miksera wlewamy mleko skondensowane oraz jajka. Mieszamy do całkowitego połączenia składników - nie ubijamy. Ubieramy do szklanki 50 ml masy.
4. Do miksera dodajemy zblendowana dynie oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
5. Do kolejnego naczynia wlewamy 50 ml poprzednio ubranej masy. Dodajemy serek mascarpone oraz skórkę z pomarańcza. Dokładnie mieszamy.
6. Okrągła formę (22-26 cm) smarujemy masłem i wykładamy spod oraz przez schłodzonym ciastem. Wkładamy ponownie do lodówki.
7. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
8. Do formy z wystudzonym ciastem przelewamy masę z dynią. Następnie na wierzch delikatnie wykładamy masę z serkiem.
9. Całość pieczemy przez godzinę.