SKŁADNIKI:
- dynia - 1 kg
- oliwa z oliwek
- czosnek - 2 ząbki
- pomidor - 1 szt
- rozmaryn - szczypta
- kumin - 1/2 płaskiej łyżeczki
- ostra papryka - 1/2 płaskiej łyżeczki
- gałka muszkatołowa - 1/2 płaskiej łyżeczki
- bulion - 400 ml
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dynie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i smarujemy delikatnie oliwą. Pieczemy przez 40 min w 180 st.
2. Upieczona dynie studzimy i ściągamy z niej skórę.
3. W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy rozgnieciony czosnek, rozmaryn oraz obranego i pokrojonego pomidora. Doprawiamy kuminem i papryka. Smażymy 2 min.
4. Dodajemy dynie oraz gałkę muszkatołową. Przesmażamy, aż całość się dobrze zagrzeje. Dolewamy bulion i gotujemy przez 5-6 minut.
5. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.