SKŁADNIKI:
Spód
- mąka pszenna - 150 g
- mąka ziemniaczana - 100 g
- cukier - 60 g
- zimne masło - 150 g
- jajko - 1 szt
Kruszonka
- mąka pszenna - 100 g
- mąka ziemniaczana - 50 g
- cukier - 50 g
- wiórki kokosowe - 100 g
- zimne masło - 120 g
Nadzienie
- masło - 10 g
- kwaśne jabłka - około 1,2 kg
- cukier - 100 g
- cukier wanilinowy - 16 g
- cynamon cejloński - czubata łyżeczka
- tymianek - płaska łyżeczka
- estragon - płaska łyżeczka
- dżem pomarańczowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do przygotowania spodu przesiewamy obie mąki i dosypujemy cukier. Dodajemy pokrojone masło i dokładnie ucieramy. Na koniec wbijamy jajko, szybko wyrabiamy, całość formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1-1,5 godz.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski przesiewamy obie mąki. Dosypujemy cukier oraz wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno pokrojone masło. Ucieramy wszystkie składniki palcami, aż powstaną okruchy ciasta. Wkładamy do lodówki.
3. Obrane i oczyszczone jabłka kroimy na duża kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka, cukier, cukier wanilinowy oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez 10-15 min na średnim ogniu. Dodajemy estragon oraz tymianek, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 min.
4. Wystudzony spod rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt formy i nakłuwamy widelcem. Ponownie wkładamy do lodówki na 30 min.
5. Spod wyciągamy z lodówki. Smarujemy go cienko dżemem, następnie nakładamy jabłkowe nadzienie. Całość przysypujemy kruszonka.
6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st C i pieczemy przez 45-55 min.
7. Po wystudzeniu wierzch można delikatnie posypać cukrem pudrem.