Producenci
Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym

SKŁADNIKI:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 szklanki bulionu
- Mąka pszenna do obtoczenia klopsików

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przesmażyć drobno pokrojoną cebule oraz rozgnieciony czosnek. 2. Połowę cebuli przełożyć do mięsa mielonego.
3. Oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki dokładamy do cebuli, która została na patelni. Smażymy około 10 minut. Miedzy czasie przyprawiamy papryką, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Cały czas mieszamy.
4. Mięso dokładnie mieszamy z cebula, jajkiem, bułką tartą, łyżeczką soli i pieprzu. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące.
5. Na dużej patelni lub w garnku dokładnie obsmażamy pulpeciki z każdej strony, aż do zarumienienia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy
6. Gotujemy pod przykryciem przez 20-25 minut.
7. Dokładamy wcześniej przygotowane pieczarki i dokładnie mieszamy. Gotuje razem przez 5-10 minut, aż sos ładnie się zredukuje.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl