SKŁADNIKI NA CIASTO:
-50g drożdży
-250ml ciepłego mleka
-100g roztopionego masła
-szczypta soli himalajskiej
-0,5 łyżki cukru
-jajko
-500g mąki pszennej typ 450
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
-100g masła
-8 łyżek cukru
-8 łyżeczek cynamonu cejlońskiego
-2 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozdrobnione drożdże zalewamy mlekiem i mieszamy drewnianą łyżką, aż do rozpuszczenia.
2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, następnie wyrabiamy, aż ciasto nie przestanie przyklejać się do rąk.
3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min.
4. Oddzielnie przygotowujemy nadzienie. Do miski wrzucamy masło, cukier, cynamon i ucieramy.
5. Dodajemy dwa jajka i ponownie ucieramy, aż masa będzie jednolita.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy.
7. Ciasto smarujemy równomiernie nadzieniem i zwijamy.
8. Otrzymany rulon tniemy na krążki o szerokości około 2 cm.
9. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
10. Następnie pieczemy przez 10 min w temp 220 st C.