
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu świderki
- Mała cebula
- 350 g cukinii
- Duża papryka czerwona
- 3-4 ząbki czosnku
- Łyżka masła
- 3 łyżki oliwy extra virgie
- 3-4 duże pomidory
- 150 g pomidorów koktajowych
- 200 g sera mozarella
- Mieszanka włoska
- Bazylia
- Sól
- Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ugotować makaron – al dente. Piekarnik rozgrzać do 180C.
2. Oliwę rozgrzać i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać czosnek i pokrojoną paprykę i cukinię. Doprawić 1 łyżeczką soli i pieprzu oraz 3 łyżeczkami mieszanki włoskiej.
3. Dodajemy masło i smażymy warzywa ok. 8 min mieszając. Pomidory kroimy w kostkę.
4. Po upływie 8 min dodajemy pomidory i podgrzewamy aż pomidory się zagotują. Dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
5. Na wierz układamy przekrojone pomidory koktajlowe. Posypujemy startym serem. Całość posypujemy bazylią. Wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut.