Producenci
Domowe bułeczki z czarnuszką
Domowe bułeczki z czarnuszką

SKŁADNIKI:
- letnia woda - 300ml
- drożdże 50 g
- olej - łyżka
- sól - łyżeczka
- mąka pszenna typ 450 - 0,5kg
- czarnuszka - łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do miski wlewamy wodę i wrzucamy rozkruszone drożdże. Mieszamy drewniana łyżką.
2. Dodajemy olej, sól oraz połowę maki. Mąkę należy przesiać przez sito. Ponownie mieszamy, aż nie będzie grudek.
3. Dodajemy pozostała mąkę, również przesiewając. Wyrabiamy przez chwile, następnie dosypujemy czarnuszkę i wyrabiamy, aż ciasto nie przestanie przyklejać się do rak.
4. Przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypana mąką. Formujemy z niego wałek i kroimy na mniej więcej 10 części.
6. Każdy kawałek lekko rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 10 min. Następnie przekładamy bułeczki na druga stronę i lekko przyklepujemy i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min.
7. Pieczemy w temperaturze 275 st C przez 8 minut.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl