SKŁADNIKI
- Zakwas na żurek - 1l
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
- Sól himalajska
- 3 łyżeczki majeranku
- 500 gramów kiełbasy białej
- 200-250 gramów kiełbasy swojskiej
- 150-200 gramów boczku wędzonego
- Duża cebula
- 150 ml śmietany
- Łyżka mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do garnka wrzucamy kiełbasę białą, ziele angielskie, pieprz czarny ziarno, szczyptę soli himalajskiej. Całość zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy około 15 min na małym ogniu pod przykryciem.
2. Boczek i kiełbasę swojską kroimy w kostkę i smażymy na patelni około 10 min. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do kiełbasy i boczku. Doprawiamy majerankiem i smażymy , aż cebula się zeszkli.
3. Białą kiełbasę wyciągamy z gotującej się wody i odstawiamy do wystygnięcia. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
4. Białą kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w talarki. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki i mieszamy , aż całość dobrze się połączy .
5. Do garnka wlewamy zakwas na żurek. Śmietanę zmieszaną z mąką hartujemy i przelewamy przez sito. Wrzucamy białą kiełbasę i gotujemy 10 min na małym ogniu. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. GOTOWE