SKŁADNIKI:
- Kasza jęczmienna(można zmieszać z ryżem) – 150 g
- Woda - 4l
- Cebula – 2 szt
- Ziemniaki – 0,5 kg
- Ćwiartka kurczaka albo dwa udźce z kurczaka
- Boczek wędzony – 150 g
- Marchew – 1 szt
- Jarzynka – 1 łyżeczka
- Pietruszka- 2 łyżeczki
- Ziele angielskie – 3 szt
- Liść laurowy – 2 szt
- Pieprz ziarno – 4 szt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do garnka z wodą wsypujemy opłukaną w zimnej wodzie kasze.
2. Wkładamy mięso.
3. Zagotowujemy i dodajemy przyprawy.
4. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.
5. Cebule i boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni.
6. Wyciągamy mięso, przestudzone kroimy na małe kawałki.
7. Do garnka wrzucamy cebule i boczek.
8. Marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami, a ziemniaki kroimy na drobną kostkę, wszystko dodajemy do zupy.
9. Gotujemy około 15 minut.
10. Na koniec dodajemy mięso.