SKŁADNIKI :
- pieczarki marynowane - duży słoik
- pierś z kurczaka - 400 g
- przyprawa do drobiu - 4 łyżeczki
- oliwa - 3 łyżki
- pietruszka - pęczek
- szczypiorek liofilizowany - 4 łyżeczki
- marchew - 3
- majonez - średni słoik
- sól himalajska mielona
- pieprz czarny mielony
- puszka kukurydzy
- ogórki konserwowe - 4
- jajka - 4
- ser żółty starty na małym oczku - 70 g
- ziemniaki 3
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kroimy w drobna kostkę polewamy oliwa, posypujemy przyprawa do drobiu i dokładnie mieszamy. Smażymy następnie odkładamy do ostygnięcia.
2. Marchew i ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę.
3. Jajka gotujemy na twardo, gdy wystygną obieramy i kroimy w kostkę.
4. Odsączamy pieczarki oraz kukurydze.
5. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i siekamy pietruszkę.
6. Okrągła formę wykładamy folia spożywcza, ciasno układamy pieczarki nóżkami do góry. Posypujemy pietruszką i szczypiorkiem starając się wypełnić szczeliny miedzy pieczarkami. Następnie układamy warstwę marchewki.
7. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie smarujemy cienko majonezem jednocześnie dokładnie i równomiernie dociskając warstwę.
8. Układamy usmażone mięso, kukurydze oraz ogórki i powtarzamy krok 7 ( przyprawy, majonez i dociskamy ).
9. Dajemy jajko oraz żółty ser i ponownie powtarzamy krok 7.
10. Jako ostatnie układamy ziemniaki i po raz kolejny przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy majonezem.
11. Przykrywamy sałatkę folia spożywczą. Można delikatnie docisnąć całość dłońmi i wkładamy na noc do lodówki.
12. Na drugi dzień ściągamy wierzchnia folię, obracamy foremkę do góry nogami na talerz lub tortownicę. Delikatnie ściągamy formę, a następnie folię.