Producenci
Enchilada z kurczakiem
Enchilada z kurczakiem

SKŁADNIKI:
- Ryż – 100g.
- Pierś z kurczaka – 500g.
- Cebula – 1 szt.
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Kukurydza – 0,5 puszki.
- Fasola – 0,5 puszki.
- Tortilla – 5 szt.
- Tarta mozzarella – 200g.
- Świeża kolendra.
- Czosnek -2 ząbki.
- Ostra papryka – 0,5 łyżeczki.
- Słodka papryka – 1 łyżeczka.
- Kumin – 3 łyżeczki.
- Chili grys – 1,5 łyżeczki.
- Oregano – 1 łyżeczka.
- Sól – szczypta.
- Pieprz – szczypta.
- Oliwa.

SKŁADNIKI NA SOS:

- Pomidory krojone – 1 puszka.
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka.
- Czosnek – 1 ząbe.
- Oregano – 1 łyżeczka.
- Kumin – 1 łyżeczka.
- Sól – do smaku.
- Pieprz – do smaku.
- Cukier - szczypta.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ugotować ryż, odsączyć kukurydze i fasole.
2. Pierś pokroić w paski, polać 2 łyżkami oliwy i obsypać mieszanką przypraw. Dobrze wymieszać. Kurczaka obsmażyć dokładnie z każdej strony na patelni z grubym dnem. Zdjąć z patelni do wystudzenia
3. Na patelnię dodać odrobinę oliwy i zeszklić na niej pokrojoną cebule. Następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć 3-5 min często mieszając.
4. Wszystkie składniki wymieszać.
5. Rozgnieciony czosnek i pozostałe składniki sosu wymieszać w rondelku. Całość zagotować i gotować przez ok 10 min.
6. Farsz rozłożyć na tortille i posypać serem i odrobiną kolendry. Zwinąć i ułożyć w formie lub na blaszce. Polać sosem i posypać resztą sera.
7. Zapiekać w temperaturze 180 st C przez 15 minut

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl