Producenci
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy w sosie koperkowym

SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- jajko
- bułka tarta
- 2 cebule
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej
- liść laurowy
- jarzynka lux
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarno
- sól himalajska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i drobno posiekaną jedną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułki tartej tyle, aby mięso dało się łatwo formować na kulki.
2. W dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy 1-2 liście laurowe, 2 łyżeczki jarzynki lux, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego.
3. Przygotowane wcześniej klopsy wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 20-30 min (czas gotowania uzależniony jest od wielkości klopsów).
4. Drugą cebulę drobno kroimy w kostkę i przesmażamy , aż się zeszkli.
5. Śmietanę mieszamy z mąką i chochelką gorącego wywaru spod klopsów – całość wlewamy do zeszklonej cebuli. Dolewamy jeszcze dwie chochelki wywaru i gotujemy , aż całość zgęstnieje.
6. Doprawiamy solidnie koperkiem i solimy do smaku.
7. Klopsy podajemy polane sosem koperkowym lub wymieszane w nim. Smacznego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl