
SKŁADNIKI:
• 2 kg buraków
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1/2 selera
• 1 cebula
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• 1/2 cytryny
• 100g boczku wędzonego
• sól himalajska
• pieprz czarny ziarno , pieprz czarny mielony
• ziele angielskie
• liść laurowy
• jarzynka lux
• majeranek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Buraki kroimy na cienkie plasterki przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą tak, aby wszystkie buraki były zakryte. Nastawiamy na mały ogień i gotujemy około 1h.
WAŻNE – musimy pilnować, aby nie zagotować wody z burakami ponieważ barszcz straci kolor. Buraki po ugotowaniu mają być miękkie.
2. Do mniejszego garnka wrzucamy marchew, cebulę, seler, pietruszkę i boczek. Wlewamy wodę i dodajemy 2-3 ziarenka pieprzy czarnego, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, łyżkę jarzynki lux. Gotujemy ,aż warzywa będą miękkie. Z przygotowanych produktów ma powstać bulion.
3. Gdy buraki w garnku będą już miękkie wyłączamy ogień i usuwamy buraki z garnka. Przez duże sitko przelewamy bulion warzywny do barszczu tak ,aby warzywa jak i resztki przypraw pozostały na sitku.
4. Do barszczu dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny, 2-3 płaskie łyżki majeranku, łyżeczkę czosnku granulowanego, szczyptę pieprz czarnego mielonego oraz szczyptę soli himalajskiej mielonej. Barszcz gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 10-15 minut.