Producenci
Chleb pszenny z czarnuszką i kozieradką
Chleb pszenny z czarnuszką i kozieradką

SKŁADNIKI:
- 700g mąki pszennej typ 750.
- 2 łyżeczki soli himalajskiej.
- 25g masła.
- 14g świeżych drożdży.
- 1 łyżeczka cukru.
- 150ml letniego mleka.
- 300ml letniej wody.
- 20g kozieradki ziarno.
- 20g czarnuszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kozieradkę moczymy przez godzinę w wodzie aby zmiękła.
2. Do kubka wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i 50 ml mleka. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Po rozpuszczeniu drożdży dosypujemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odkładamy kubek w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia ciasta. Nie przykrywamy.
3. Wyrośnięte ciasto z kubka przekładamy do pozostałej mąki i mieszamy. Dodajemy resztę mleka, wody, soli - wyrabiamy.
4. Masło roztapiamy na patelni.
5. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodajemy kozieradkę i czarnuszkę oraz stopniowo wlewamy wcześniej roztopione masło - wyrabiamy. WAŻNE – Całość wyrabiamy aż stanie się gładka i elastyczna.
6. Ciasto przykrywamy np.: ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
7. Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrabiamy, formujemy na bochenek i odkładamy na blaszkę wcześniej posypaną mąką.
8. Przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na 30 min do wyrośnięcia.
9. Piekarnik rozgrzewamy do 230oC.
10. Wyrośnięty bochenek delikatnie nacinamy, posypujemy mąką i delikatnie skrapiamy wodą.
11. Pieczemy przez 10 min w temp. 230oC, następnie 20-25 min w temp. 200oC.
12. Upieczony bochenek studzimy na kratce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl