SKŁADNIKI:
- zestaw sałat mix z rucolą
- pomidorki cherry
- jajko
- czerwona cebula
- tuńczyk w sosie własnym
- sos winegret (przepis niżej)
- czosnek niedźwiedzi
- czarnuszka
- pieprz czerwony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mix sałat przełóż do naczynia z wysokim rantem np.: talerza na zupę.
2. Ugotuj jajko.
3. Do sałaty dodaj pomidorki cherry, czerwoną cebulę, tuńczyka oraz ugotowane jajko.
4. Dodaj sos winegret oraz przyprawy.
Sos winegrat - przepis :
- jedna łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- jedna łyżeczka ostrej musztardy
1. Do naczynia wlać sok z cytryny, dodać sól i musztardę. Całość wymieszać.
2. Następnie dodać oliwę oraz pieprz.
3. Całość wymieszać aż składniki się połączą.