
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Patelnię grillową rozgrzewamy do minimum 150°C.
2. Steka polewamy olejem i posypujemy go równomiernie przyprawą do steków z każdej strony. Do smażenia używamy oleju słonecznikowego lub masła klarowanego. Tłuszcze te dobrze znoszą wysokie temperatury. Nie smażymy steka na zwykłym maśle ,ponieważ spali się ono już w 130 stopniach.
3. Na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy naszego steka. Nie dotykamy mięsa podczas smażenia. Czekamy ,aż powierzchnia mięsa zbrązowieje. Wtedy przekładamy go na drugą stronę. Do przekładania używamy szczypcy – najlepiej drewnianych.
Jak długo smażyć steka ?
• mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony,
• mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony,
• mięso mocno wysmażone – 2-3 minuty z każdej stron
4. Po usmażeniu steka odkładamy go na około 2 minuty aby sobie „odpoczął”. Nie kroimy go od razu. Mięso najlepiej odłożyć na kratkę z piekarnika.To bardzo ważna zasada.