Producenci
Łosoś z pierzynka z porą i rodzynkami
Łosoś z pierzynka z porą i rodzynkami

Składniki:
- Filet z łososia, 1 szt.
- Przyprawa do ryb Bella-Bis, 1/2 łyżeczki
- Sól morska Bella-Bis
- Pieprz biały Bella-Bis
- Plasterki limonki, 2 szt.
- Koper, gałązka
- Por
- Rodzynki, mała garść
- Suszone śliwki, według uznania
- Śmietana 30%, 400 ml
- Białe wytrawne wino, 1/2 szklanki
- Cebula szalotka, 1 szt.
- Kasza orkiszowa, 1 szklanka
- Grzyby, garść

Sposób przygotowowania:

Łosoś
1. Delikatnie odkrój skórę łososia i podziel na kawałki według uznania.
2. Łososia przypraw białym pieprzem Bella-Bis, posyp niewielką ilością przyprawy do ryb Bella-Bis i solą morską Bella-Bis.
2. Następnie na górę ryby nałóż po 2 plasterki limonki i gałązki świeżego kopru.
3. Całość zawiń w folię posmarowaną oliwą lub masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby.

Pierzynka:
1. Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw na 10 minut, aż zmiękną.
2. Oczyszczonego pora wraz z szalotką pokrój w drobne piórka i zeszklij na oliwie.
3. Dopraw niewielką ilością białego pieprzu Bella-Bis i solą morską Bella-Bis.
4. Do pora z szalotką wlej 1/2 białego wina i poczekaj aż alkohol odparuje, a wino zmniejszy swoją objętość.
5. Następnie dodaj słodką śmietankę i namoczone rodzynki.
6. Całość gotuj na małym ogniu, aż sos zmieni konsystencję.
7. Na koniec, sos dopraw do smaku.

Kasza z grzybami:
1. Suszone grzyby namocz we wrzątku przez ok. 30 minut.
2. Szalotkę pokrój w piórka i z pokrojonymi grzybami podsmaż na oliwie. Dopraw solą morską Bella-Bis i białym pieprzem Bella-Bis. Dodaj suszone śliwki, zalej niewielką ilością przygotowanej wody i gotuj pod przykryciem do miękkości grzybów.
3. Kaszę gotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj do grzybów.

Poziom trudności:
średni

Czas przygotowania:
60-70 minut

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl