Producenci
Tarta z kiełbasą i warzywami
Tarta z kiełbasą i warzywami

CIASTO :
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody
250 g mąki pszennej typ 500
125 g margaryny
1/3 łyżeczki soli

NADZIENIE :
3 czerwone cebule
250 g kiełbasy podwawelskiej
200 g kalafiora
1 czerwona papryczka chili
1/2 szk groszku konserwowego
1/2 szk marchewki konserwowej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szk jogurtu greckiego
1 szk gęstej śmietany 18 %
2 jajka
150 g żółtego sera
1 łyżka mąki
sól
pieprz
chili grys Bella Bis
czosnek niedźwiedzi Bella Bis
papryka ostra wędzona Bella Bis

CIASTO :
Do miski robota wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i połączyć ze sobą. Potem szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na duże koło i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarowanej margaryna i wysypanej bułką tartą.Ciasto ponakłuwać, włożyć do środka formy papier do pieczenia i wsypać coś co obciąży papier ( ja użyłam ryż ale może być fasola ). Ciasto podpiec 15 minut w 200 stopniach a potem jeszcze 5 minut bez obciążenia.

NADZIENIE :
Przygotować wszystko na nadzienie. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć z pokrojoną papryczką chili. Potem dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Chwilę wszystko smażyć i przestudzić. Do miski przełożyć jogurt i śmietanę oraz starty ser ( odrobinę zostawić do posypania wierzchu tarty ), natkę, przyprawy i przestudzone podsmażone składniki oraz odsączoną marchewkę i groszek. Nadzienie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, posypać startym serem i wędzoną papryką. Tartę wstawić do piekarnika ale już z temperaturą 180 stopni i zapiekać 30 - 35 minut. Gotową tartę kroić po około 10 minutach. Można polać ketchupem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl