Producenci
Fasolka po bretońsku z Czubricą

Składniki :
- 1 kg fasoli "Piękny Jaś"
- 1 kg kiełbasy śląskiej
- 30 dkg boczku wędzonego
- 3 cebule
- Przecier pomidorowy w kartoniku
- Puszka krojonych pomidorów
- Łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
- Papryka ostra i słodka, czubrica czerwona, pieprz, tymianek

Fasolka po bretońsku z Czubricą (sposób przygotowania) :

Fasole namoczyć na noc, następnie wylać pozostałą wodę, nalać nową i ugotować fasole, dodając do niej tymianek i trochę soli. Ugotowaną fasolę pozostawić w garnku, a wodę w której się gotowała odlać i pozostawić do wykorzystania. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie z olejem i smażyć. Gdy cebula się zeszkli, posypać ją papryką oraz dodać mąkę, przesmażyć chwilkę i dolać wody w której się gotowała fasola, cały czas mieszając dolewać tą wodę aby powstał sos w miarę gęsty. Powstały sos z cebulą dodać do fasoli i wymieszać. Dolać przecier pomidorowy i pomidory w puszce, wymieszać i całość zagotować Przyprawić do smaku pieprzem i ulubionymi przyprawami. Ja dodałam czubricę czerwoną, która jest mieszanką ziół i ma fajny lekko pikantny smak i doskonale nadaje się do dań z pomidorami.

*przepis źródło: http://www.gosiawkuchni.com/?wybor=1&action=show_single&idn=31

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl