Producenci
Jak parzyć kawę
Jak parzyć kawę

Kawa na ciepło, na zimno, z mlekiem lub bez, słodzona albo gorzka… jest tyle możliwości osiągnięcia różnego smaku tego czarnego złota! Jednak, aby Twoja ulubiona kawa nie rozczarowała Cię smakiem ważne jest jedno - trzeba ją dobrze zaparzyć!

 

Parzenie kawy to sztuka, która wymaga wiedzy i umiejętności, ale po opanowaniu kilku podstawowych technik każdy może przygotować idealną kawę dopasowaną do swoich gustów i preferencji w zaciszu swojego domu.

 

Więc jak dobrze parzyć kawę?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, ale istnieje kilka podstawowych zasad, dzięki którym kawa będzie aromatyczna i pełna smaku.

  1. Wybieraj kawy dobrej jakości.
  2. Nie kupuj kawy na zapas! Kawa bardzo szybko wietrzeje i traci swój aromat. Najdłużej świeża będzie kawa ziarnista.
  3. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed zaparzeniem takim młynkiem, który zgniata ziarno, a nie tnie je ostrzami. Są to zazwyczaj młynki ręczne.
  4. Temperatura wody powinna mieć 88-94 stopni C.
  5. Stosunek kawy do wody powinien być mniej więcej 1:16.
  6. Czas parzenia zależy od tego jak ją parzymy, ale optymalnie są to 4 minuty.

 

Jakie są sposoby parzenia kawy?

Istnieje wiele sposobów parzenia kawy, a my przedstawimy kilka najpopularniejszych metod.

 

- Parzenie kawy klasyczne w dzbanku lub kubku - to prosta i popularna metoda, w której kawa jest zaparzana w gorącej wodzie bez użycia specjalistycznego sprzętu.

- Parzenie kawy w zaparzaczu metodą French Press - to metoda, wymagająca konkretnego sprzętu, a mianowicie zaparzacza French Press czy też Coffee Press. Kawę w zaparzaczu zalewa się gorącą wodą o odpowiedniej temperaturze, a tłoczek oddziela fusy od napoju.

W naszej ofercie posiadamy zaparzacz Coffee Press o dwóch objętościach:
https://bellabis.pl/pl/searchquery/coffee+press/1/phot/5?url=coffee,press

- Parzenie kawy w Aeropressie - AeroPress łączy w sobie metody parzenia w ekspresie ciśnieniowym, metodę przelewową oraz parzenie z wykorzystaniem French Pressu. Kawa jest zaparzana pod ciśnieniem za pomocą specjalnego tłoka.

Aby zakupić Aeropress, najnowszy trend na rynku polskim, zapraszamy na naszą stronę:
https://bellabis.pl/pl/searchquery/aero/1/phot/5?url=aero

- Parzenie kawy w kawiarce - doi dolnej części kawiarki nalewamy wodę, zakładamy sitko z odpowiednią ilość zmielonej kawy. Całość zakręcamy i podgrzewamy. Powstająca para gotującej się wody w dolnym zbiorniku pod wpływem ciśnienia przechodzi do góry przez kawę w sitku i już w górnej części wylewa się napar.

W naszej ofercie mamy szereg kawiarek do wyboru! Wejdź i znajdź coś dla siebie:
htps://bellabis.pl/pl/searchquery/kawiarka/1/phot/5?url=kawiarka

- Parzenie kawy w ekspresie do kawy - to urządzenie, które zna każdy z nas. Parzy kawę pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu napój ma intensywny smak i aromat.

- Drip coffee - to metoda parzenia kawy za pomocą specjalnego urządzenia do kawy, które przepuszcza gorącą wodę przez mieloną kawę umieszczoną w papierowym filtrze.

- Chemex - to specjalny dzbanek do parzenia kawy, który wygląda jak laboratorium chemiczne. Kawa jest zaparzana za pomocą specjalnego filtra z papieru i wydobywa z niej jej subtelne smaki i aromaty.

Teraz już wiesz wszystko, więc jedyne co pozostało to… wybrać kawę dla siebie!
https://bellabis.pl/kawy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl