Producenci
Mazurek Cytrynowy

SKŁADNIKI :
- Margaryna – 250 g
- Cukier puder – 225 g
- Żółtka – 4 szt
- Mąka pszenna typ 450 – 400g
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Cynamon cejloński – 1 łyżeczka
- Imbir – 1/4 łyżeczki
- Kardamon – 1/2 łyżeczki
- Cytryna - 3 szt
- Jajka - 3 szt
- Masło – 75 g
- Dodatki do dekoracji – plasterki cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. W mikserze ucieramy margarynę z 150 gramami cukru pudru, aż do uzyskania puszystej masy.
2. Miksując dodajemy po jednym żółtku.
3. Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy dokładnie wraz z przyprawami w oddzielnym naczyniu, następnie dodajemy do masy.
4. Całość ugniatamy rękami, staramy się to zrobić szybko, ciasta nie należy długo wyrabiać.
5. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 godz.
6. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt formy, nadmiar ciasta odcinamy. Nakłuwamy widelcem.
7. Pozostałe ciasto wykorzystujemy do zrobienia brzegu. Można na przykład skręcić ze sobą dwa wałki lub zrobić warkocz i ułożyć na brzegach ciasta.
8. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 – 25 min, aż do zarumienienia.
9. Zostawiamy do ostygnięcia.
10. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.
11. Na wierzch nakładamy naczynie żaroodporne, do którego wbijamy jajka, dodajemy skórkę startą z cytryn, sok wyciśnięty z cytryn oraz resztę cukru pudru, a także masło. Całość dokładnie mieszamy i grzejemy, aż zgęstnieje ( około 15 min ), często mieszamy - nie należy doprowadzać do wrzenia.
12. Przestudzoną masę cytrynowa wykładamy na ciasto.
13. Do ozdoby, można użyć plasterków cytryny lub płatków migdałów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl