CEBULA SUSZONA PŁATEK - Słoik 200 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
CEBULA PŁATEK – Słoik 200 g
Masa netto : 200 g Kraj pochodzenia : Indie
Zawartość: 100% cebula płatek.
Zastosowanie:
Cebula suszona ma charakter uniwersalny, wzbogaci smak każdej potrawy ze względu na niezwykle aromatyczne właściwości. Cebula suszona posiada nieograniczone możliwości kulinarne, a jej zastosowanie zależy od fantazji kucharza. My proponujemy dodawać ją między innymi do sznycli,
pieczeni, gulaszu, zup jarzynowych, drobiu, ryb, dziczyzny, hamburgerów, hot-dogów, potraw z jaj, a także sosów. Chrupiąca i smakowita nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Produkt zawiera dwutlenek siarki.
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Cebula - do unikalnych cech tego warzywa prawdopodobnie nie trzeba nikogo przekonywać.
Hodowana od stuleci cebula, stanowi zasobne źródło witamin i pierwiastków
chemicznych potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu.
Z tej przyczyny bierze się powodzenie cebuli, która jest również dodatkiem smakowym do różnych dań. Do Europy cebula przybyła z Azji, gdzie była hodowana już w czasach antycznych.
Z badań historycznych można się dowiedzieć, że cebulę stosowano też w
XII wieku w Egipcie za rządów Ramzesa II.
W tej chwili najwięcej pól uprawnych mieści się w Egipcie, Hiszpanii i Węgrzech.
Również w naszym kraju rolnicy często sieją cebulę.
Jej niezwykła popularność wynika z faktu, że oprócz białka i cukrów,
zawiera ona następujące związki chemiczne: wapń - konieczny budulec zębów i kości,
fosfor, żelazo, magnez i związki siarki o działaniu antyseptycznym.
Z witamin które znajdziemy w cebuli możemy wymienić między innymi A, B1, B2, C i PP.
Witamina A przeciwdziała tzw. kurzej ślepocie i determinuje poprawny rozwój i wygląd skóry. Witamina B1 jest istotna dla systemu nerwowego, a witamina B2 to lek na "zajady" w kącikach ust.
Z kolei witamina C wzmacnia organizm przy przeziębieniach i przeciwdziała szkorbutowi,
a wit.PP normuje stan cholesterolu we krwi, stąd rekomendowana jest w wypadku
pacjentów cierpiących na nadciśnienie.
Biorąc pod uwagę przytoczone fakty, powinno się wykorzystywać cebulę,
przede wszystkim w okresie zimowym, gdy nasz organizm narażony jest na infekcje.
Jest i obecnie w wielu krajach zalecana jako lek dietetyczny
przy cukrzycy w postaci zup i sosów (np. we Francji).
W Związku Radzieckim była w okresie drugiej
wojny światowej wprowadzona do oficjalnej medycyny
w szpitalach wojskowych miazgą ze świeżej cebuli odkażano ropiejące rany.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 1166,43 kJ / 275,61 kcal
- Tłuszcz – 5,35 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,00 g
- Węglowodany – 39,99 g
- Cukry – 13,20 g
- Białko – 13,20 g
- Sód – 9979,90 mg