CHILI STRĄK - Słoik 35 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
CHILI STRĄK – Słoik 35 g
Masa netto : 35 g Kraj pochodzenia : Chiny
Zawartość: 100% chili strąk.
Zastosowanie:
Chili strąk - to suszona, cała papryka chili. Posiada ona charakterystyczny, ostry, palący smak i zapach. Jest doskonała do aromatyzowania oliwy, na której smażone potrawy nabierają wspaniałego aromatu. Papryka stanowi aromatyczny dodatek do zup, sosów, gulaszu, zapiekanek i makaronów. Do dań mięsnych, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, drobiu, gulaszy, ryb, warzyw, sosów, do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej, zup, farszy, marynowania, macerowania, ziemniaków i puree, dań z ryżu, sałatek, dressingów, marynat, potraw z jaj, past do kanapek.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Chili - jest jednym z kulinarnych skarbów, który zawdzięczamy odkryciu Ameryki. O istnieniu tej rośliny Europejczycy dowiedzieli się wraz z przybyciem Krzysztofa Kolumba w 1492 roku na brzeg karaibskiej wyspy Hispaniola (obecnie Haiti). Od tamtej pory na kontynent europejski papryka chili docierała razem z przywożonym przez konkwistadorów złotem. Istnieje ponad 1000 odmian tej ostrej papryki. Po zbiorach owoce z reguły się suszy, a w dalszej kolejności mieli lub maceruje. Chili jest źródłem cennych witamin (C, β-karotenu i witamin z grupy B), jak również pektyn. Najostrzejszą odmianą chili są habanero – kuliste papryczki rosnące na Półwyspie Jukatan i Wyspach Karaibskich. Poza atrakcyjnością smakową, papryczka chili może poszczycić się wspaniałym związkiem chemicznym - kapsaicyną, która według badań opisanych w piśmie "Biochemical and Biophysical Research Communications" - niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria. Kapsaicyna to związek odpowiedzialny za ostry smak papryki chili, który może pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów i zapobiegać odkładaniu się tkanki tłuszczowej - potwierdzają amerykańskie badania. Nowe badania dowodzą, że kapsaicyna, związek chemiczny, który nadaje papryce jej ognisty smak, rozluźnia naczynia krwionośne, co z kolei pomaga utrzymać poziom ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie. Zdaniem ekspertów, kapsaicyna pobudza receptor TRPV1, co zwiększa produkcję cząsteczek tlenku azotu, a to zaś sprawia rozszerzenie naczyń krwionośnych i spadek ciśnienia krwi. Aktywacja TRPV1 dzięki diecie zawierającej kapsaicynę może stanowić obiecującą prewencję w populacji o wysokim ryzyku nadciśnienia tętniczego i zaburzeń naczyniowych. Papryka chili posiada wiele właściwości odżywczych, co czyni ją niezwykle zdrową dla ludzkiego organizmu. Badania wykazały, że papryka chili ma właściwości uśmierzające ból. Jedzenie jej łagodzi migreny, a także przewlekłe problemy z zatokami oraz infekcje. Ponadto papryka chili może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naczyń wieńcowych. Okazała też się skuteczna w obniżaniu poziomu cholesterolu. Co więcej, ostra papryka łagodzi bóle gastryczne i zmniejsza apetyt, dzięki wspomaga utratę wagi. Naukowcy odkryli również, że papryczki chili zawierają duże ilości wapnia, a to jest ważne w utrzymaniu mocnych kości i zębów.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 1326,00 kJ / 317,00 kcal
- Tłuszcz – 17,00 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 3,30 g
- Węglowodany – 29,00 g
- Cukry – 10,00 g
- Białko – 12,00 g
- Sód – 31,01 mg