KARDAMON CAŁY - Słoik 100 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
KARDAMON CAŁY – Słoik 100 g
Masa netto : 100 g Kraj pochodzenia : Gwatemala
Zawartość: 100% kardamon cały.
Zastosowanie:
do dań curry, mięsnych, z ryżu (pilaw), do potraw słodkich i napojów, kawa, herbata, grzane wino i piwo, nalewki, likiery, wyroby cukiernicze, pikli, drobiu, marynowanych śledzi, owoców morza, do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Kardamon - roślina spokrewniona z imbirem. Ma piękne, duże liście. Przyprawą są nasiona. Pochodzenie :Azja Południowo-Wschodnia (Indie, Sri Lanka).
Przyprawa znana już Egipcjanom, opisywana w papirusach. Podobno Kleopatra kazała palić kardamon (w celu uzyskania pięknego zapachu powietrza), gdy miał ją odwiedzić Marek Antoniusz. W krajach Środkowego Wschodu dodaje się kardamon do kawy, co stanowi wyraz szacunku wobec gościa. Kardamon jest jedną z najdroższych (po szafranie) przypraw świata.
Cytrynowo eukaliptusowy, dość ostry smak. Przyjemny, kamforowy zapach.
Aromatyzowanie pierników, marcepanów, deserów i sałatek owocowych. Poprawianie smaku zup (rosołu, grochówki, zup owocowych). Dodaje się kardamonu do słodkich ciast smażonych, do naleśników, sosów, a także do dań mięsnych (wołowina, cielęcina) i rybnych. Można nim przyprawiać pasztety i mięsa z rusztu. Poprawia smak dyni i marchwi. Świetnie nadaje się do przyprawienia szarlotki.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 1354,00 kJ / 321,00 kcal
- Tłuszcz – 6,70 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,68 g
- Węglowodany – 54,30 g
- Cukry – 54,30 g
- Białko – 10,76 g
- Sód – 17,44 mg