LUBCZYK LIŚĆ LIOFILIZOWANY - Słoik 18 g
towar niedostępny
Opis
LUBCZYK LIŚĆ LIOFILIZOWANY – Słoik 18 g
Masa netto : 18 g Kraj pochodzenia : Polska
Zawartość: 100% liście lubczyku liofilizowany
Zastosowanie:
do zup, wywarów, octów smakowych, pikli, gulaszy, sałatek, farszów, siekanego mięsa i pieczeni, do dań z jagnięciny, baraniny, cielęciny, do sosów, twarogów, we Włoszech lubczyk w kompozycji z oregano i czosnkiem używa się do sosów pomidorowych, sałatek z pomidorów i papryki.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Lubczyk - liście, nasiona, łodygi i kłącza lubczyku stosowane są jako dodatek do potraw, lecz to właśnie liście są najczęściej stosowane do ich aromatyzowania. Lubczyk ma zielone, ząbkowane liście i puste łodygi, sprzedawane świeże, suszone, mrożone lub skrystalizowane. Liście, które przypominają liście selera, mogą być wykorzystane w całości lub posiekane.
Nasiona (które przypominają nasiona adżwanu) są małe, prążkowane, w kształcie półksiężyca, brązowe i aromatyczne. Korzenie są grubawe i mięsiste w kolorze szarawo brązowym. Świeże liście mają ostry, drożdżowo - piżmowy smak z nutą cytryny i selera. Wysuszone liście mają silniejszy smak niż świeże.
Produkty liofilizowane - ze względu na specyfikę procesu produkcji nie tracą właściwości świeżego produktu tzn. zachowują kształt, barwę, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze. Produkty mogą być surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy uzupełnić wodą a produkt uzyskuje całkowitą, naturalną świeżość. Produkty te mogą być przechowywane nawet przez kilka lat.
Liofilizacja jest jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Została wynaleziona kilka wieków temu przez Indian Ameryki Południowej zamieszkujących Andy. Zaobserwowali oni naturalnie zachodzące w przyrodzie zjawisko odparowywania kryształków lodu, w warunkach obniżonego ciśnienia, z zamrożonych wcześniej środków spożywczych. Odkrycie to przyczyniło się do wynalezienia nowej doskonałej metody utrwalania żywności zwanej liofilizacją.
Za pomocą tej metody konserwuje się dziś niemal wszystkie substancje organiczne, między innymi: warzywa, owoce, grzyby, zioła a także mięso. Utrwalone w ten sposób produkty zachowują naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz co najważniejsze, pełną wartość odżywczą. Poza tym nie zawierają środków konserwujących, a dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwiają ponowne szybkie uwodnienie produktu. Dzięki tym zaletom liofilizaty znajdują szerokie zastosowanie jako naturalne dodatki smakowe w wielu produktach spożywczych
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 174,00 kJ / 42,00 kcal
- Tłuszcz – 0,80 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,00 g
- Węglowodany – 5,00 g
- Cukry – 0,00 g
- Białko – 3,50 g
- Sód – 46,51 mg