OREGANO PREMIUM QUALITY - Słoik 50 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
OREGANO PREMIUM QUALITY – Słoik 50 g
Masa netto : 50 g Kraj pochodzenia : Turcja
Zawartość: 100% otarte ziele oregano premium.
Zastosowanie:
do spaghetti, pizzy, zapiekanek, jajecznicy, omletów, sałatek, warzyw, pomidorów, bakłażanów, cukinii, szpinaku, owoców morza, zup, tartych serów, sosów, farszy, ryb, drobiu, gulaszy, pieczonych mięs z wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, jagnięciny, baraniny, pasztetów, podstawowa przyprawa kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
*Oznakowania alergenów:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są:
gluten*, gorczyca*, seler*, soja*, laktoza*, jaja*.
Opis produktu:
Oregano (Lebiodka pospolita) - to roślina wieloletnia, rośnie od 20-80 cm, o przeciwnych liściach 1 - 4 cm długości i będzie rosnąć w glebie z pH 6,0 kwasowej (średnio) i 9,0 (silnie zasadowy) w korzystnym zakresie od 6,0 do 8,0. Kwiaty są fioletowe, o 3-4 mm długości, jest czasami nazywane dzikim majerankiem, a jego bliski krewny znany jest jako słodki majeranek. Kwiaty mają silny przyjemny zapach. Preferuje gorący, dość suchy klimat, ale będzie dobrze rosnąć w innych środowiskach, należy sadzić wczesną wiosną, w dość suchej glebie, w pełnym słońcu. Rośliny powinny być oddalone od siebie o ok. 12 cm od siebie.
Oregano - jest ściśle związane z tureckim majerankiem, który różni się jednak znacznie w smaku, ponieważ w związkach fenolowych brakuje olejków eterycznych. Niektóre odmiany wykazują smak pośredni między oregano i majerankiem. Lebiodka ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak, który może różnić się w intensywności w zależności od gatunku. Oregano dobrej jakość może mieć tak silny smak, że może prawie znieczulić język, ale odmiany rosnące w zimniejszych klimatach często mają słabszy smak. Wśród związków chemicznych wpływających na smak są karwakrol, tymol, limonen, pinen, ocimene i caryophyllene.
Oregano - pomaga łagodzić wzdęcia oraz stymuluje przepływ żółci. Jako silny antyseptyk, oregano może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym np. w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie. Oregano jest również uważane jako pomocny środek w celu wywołania miesiączki. Oregano może być stosowane na alergie, gorączką, kamicę żółciową oraz kolkę żółciową, bakteryjne choroby skóry. Rozcieńczony olej z oregano może być stosowany zewnętrznie w czasie bólów zęba jak również na bolące stawy.
O marce:
SZCZYPTA NATURY dla lepszego smaku!
Wartości odżywcze średnio – 100 g
- Wartość energetyczna – 761,00 kJ / 180,00 kcal
- Tłuszcz – 1,55 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 1,55 g
- Węglowodany – 26,42 g
- Cukry – 4,09 g
- Białko – 9,00 g
- Sód – 23,26 mg