YERBA MATE AMANDA DESPALADA 500 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Yerba Mate Amanda Despalada 500g
Doskonała propozycja dla miłośników mocy i smaku tradycyjnej despalady. Amanda Despalada to yerba mate o klasycznym, głębokim smaku, będącego efektem niezwykle precyzyjnej selekcji suszu, który w ostatecznym produkcie jest niemal zupełnie pozbawiony patyczków.
Susz, pozbawiony pyłu i gałązek jest uznawany przez ekspertów za produkt wysokiej jakości, a mateiści z całego świata cenią go za głęboki smak i ożywcze działanie pobudzające. Amanda Despalada nie tylko daje solidny zastrzyk energii na długie godziny, ale również pozwala pozbyć się uczucia zmęczenia i senności oraz pozytywnie wpływa na koncentrację, nie powodując jednocześnie rozdrażnienia czy problemów z zasypianiem.
Amanda jest marką yerba mate szczególnie popularną w Polsce ze względu na osobę założyciela firmy - Juana Szychowskiego, polskiego emigranta. Szychowski to ciekawa, a jednocześnie mało znana w Polsce postać - znacznie większą sławę i uznanie zdobył w Argentynie, gdzie zapamiętano go jako bardzo ważną postać dla rozwoju przemysłowego. Dość wspomnieć, że charakteryzował się przedsiębiorczością i pomysłowością do tego stopnia, że samodzielnie skonstruował całą maszynerię potrzebną do produkcji suszu yerba mate, zapoczątkowując w ten sposób wytwarzanie słynnej Amandy.
Składniki: Yerba Mate (Ilex Paraguariensis) 100%
Kraj pochodzenia: Argentyna
Sposób przygotowania Yerba Mate: Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem a wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Umieścić bombillę w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy.Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.